Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Kalau teringat Bandung, Indonesia mesti mau ingat shopping. Bandung yaitu syurga membeli-belah bagi sanak wanita. Perwira pun tak ketinggalan juga. Ramai yang tanya trik apa yang perlu merencanakan tahu sekiranya bercuti yang sana. Maka aku nak berkongsi segelintir pengalaman hamba ketika bebas di sana tahun robek. Insha Almalik ada nafkah nanti, saya akan sampai lagi di sana.

1. Sediakan jadual matawang IDR (Indonesia Rupiah) - RM

Pertama sungguh, korang langsung sediakan jadual matawang negara kita (RM) dengan IDR. Ini utk menyenangkan korang ketika aktiviti membeli-belah setelah. Jadi tak perlulah korang nak berdasar kepada application di handphone semata.

2. Hati-hati beserta pencopek saku

Seperti yang korang sedianya maklum, bahwa nak membeli-belah di Pasar Trendi, silah berkeledar dengan si pencopek kantong. Bila korang masuk pula dalam bangunan Pasar mutakhir, pengawal yang jaga dengan ingatkan korang untuk tidak mendedahkan super beg tangan atau beg duit korang. Almaklumlah, korang tengah bergelar jutawan lekas kat sana. Kalau mampu beg tangan halakan di hadapan badan. Bagi lelaki pula, beg duit sila letakkan yang poket intim.

gallery_red.jpg

3. Berkeras sekiranya tak mahu borong

Bila korang kat kian nanti, tan- terkejut bahwa korang nampak sangat heboh kanak-kanak yang menjual keychain, fridge magnet dan beraneka jenis kira-kira untuk oleh-oleh. Bukan keturunan saja, wali pun besar.

travel-lampung-welcome-to-lampung.gif

4. Terhenti menawar kalau rasa butuh

Bab tawar menawar ni kalau korang rasa mesti saja. Tiruan kalau korang memang hilang Pasar Mutakhir untuk tumpuan memborong sekalian jenis kurang lebih yang siap, okay korang minta la kurang. Namun demikian bagi gue, barang kat situ dah memang sederhana. Dan kalau korang nak survey mutu kat di setiap kedai yang korang masuk tu, saya nasihatkan lupakanlah. Sebab terlalu banyak lapo sampai korang boleh salah jalan batil. Melainkan korang boleh ingat kedai mana yang korang masuk pra tu. Pajak lebih kurang bertumpu je. Indah masuk lapak tu dan terus belanja.

5. Teksi dan carter kenderaan

Gue nasihatkan sewa kereta di bandung untuk hari prima korang dalam Bandung, merupakan lebih elok korang carter teksi saja. Sebab bahwa di Pasar Segar, korang dengan memerlukan satu hari untuk berada yang sana. Kalau sewa organ dan supir, memang membazir. Seharian korang akan berkecukupan di sana. Tapi jika rasa kurang lebih yang korang nak sekalian tu terlalu banyak, so sewa je la penghubung. Dan kalau siapa-siapa yang nak naik teksi tatkala sana, silalah pilih teksi yang terselip meter. Nak lebih selamat naik la teksi BLUEBIRD. Driver teksi ni takkan menipu. Namun kalau driver teksi yang tak tersedia guna meter, siap sedia utk kena tokoh. Haha! Itu pengalaman aku sendiri. Dikarenakan terlalu rimas dengan peminta sedekah yang kerumun abdi sebaik sekadar keluar daripada Pasar Baru, kami langsung saja memanjat teksi yang ada tanpa tengok teksi tu terdapat meter ke tak. Serta akhirnya.... aku kena menjepit darah kaw-kaw. Kuajaq valid! Ini perumpamaan buat saya! Untuk ke factory outlets dan tempat-tempat lain, baru la korang sewa kenderaan dan supir. Sebab yang ni setelah korang menerima stop by banyak teritori. Baru la berbaloi kewajiban khidmat supir.